Omfangsdræn

Døjer du med fugt i kælder eller sokkel på huset, så kan et omfangsdræn være nødvendigt. Omfangsdræn er nemlig med til at få vandet ledt væk fra husets ydermur og ført videre ud i kloak systemet.

Hvad er et omfangsdræn?

Det kan være at du står i en situation hvor et omfangsdræn er nødvendigt. Men hvad er det egentligt?

Et omfangsdræn kan ses som et system af tagrender der blot er gravet ned under jorden langs hele husets ydermur. De rør der ligges ned rundt om huset har en masse små slisker i sig, som skal fange det vand som siver ned gennem jorden. Herfra transporteres det gennem rør systemet og ud til en sandfangs brønd.

 

Formålet med dette system er selvfølgelig at lede vand væk fra dit hus og videre ud i kloak netværket. Et omfangsdræn består at pumpebrønd, rensebrønd og drænrør. Selve installationen af et omfangsdræn kan være en kompliceret affære derfor er det kun en autoriseret kloakmester der må udføre sådan en opgave. Kloakmesteren kan også undersøge nærmere hvorfor der er fugt inden eller udenfor huset.

Hvad bruges et omfangsdræn til?

omfangsdræn langs yderhusmur

Et Omfangsdræn skal lede vand væk fra huset således at muligheden for fugt mindskes i kælder og fundament.

 Hvad end man døjer med fugt i hus med eller uden kælder, kan det være en fordelagtig ting at få installeret da det kan få varige konsekvenser for huset, hvis det er udsat for fugt igennem længere tid. Omfangsdrænet hjælper på en masse forskellige problemer såsom: nedsivende regnvand, grundvand eller utætte faskiner.

Når huse er udsat for fugt igennem længere tid kan der opbygges råd eller svamp i boligen. Dette kan være skadeligt for dig og din familie hvis i er udsat for det i længere tid. Så har man problemer med svamp eller råd i trækonstruktionen, bør man overveje at få undersøgt om et omfangsdræn kan hjælpe på situationen. Inden du ringer til en kloakmester for at få installeret et omfangsdræn bør du overveje at undersøge ydermuren for fugt, hvis fundamentet suger fugt til sig kan det være en fornuftig løsning med at få lagt et omfangsdræn.

Omfangsdræn regler

Der er en del regler når et omfangsdræn skal etableres. Der er både regler for hvor tæt man må grave på huset og hvor langt ned selve omfangsdrænet skal i jorden. Derudover er der regler for hvor mange meter jord man graver op langs huset i løbet af processen. Får man gravet for mange meter op langs huset, kan man risikere at huset for sætningsskader og at huset får revner. Det kan derfor være smart at alliere sig med en ingeniør for at sikre sig at gravearbejdet forløber som det skal. Derudover skal man også have fat i teknisk forvaltning i sin kommune, for at være sikker på at man overholder alle de fornødne regler som der er i lige præcist ens egen kommune.

Hvornår er et omfangsdræn nødvendigt?

Har du bemærket at der er fugt i kælderen, på sokkelen eller at fundamentet føles fugtigt?

Så kan det være nødvendigt med et omfangsdræn, for at bekæmpe problemet. Da fugt i de førnævnte områder kan have omfangsrige konsekvenser for din bolig og have endnu større økonomiske konsekvenser.
 
Da det er en større økonomisk investering at etablere et omfangsdræn, er det selvfølgelig nødvendigt at gøre sit forarbejde. Dette kan man gøre ved at undersøge om et omfangsdræn overhovedet kan hjælpe på problemet med fugt.
 
Det er en god idé at undersøge hvad årsagen er til at der er fugt i boligen, typisk skal man have en specialist ud for at finde den. Dog kan man starte med at lave en forundersøgelse, inden at man får en specialist ud. 
 

Hvordan laver man en forundersøgelse?

Når man skal foretage en forundersøgelse handler det om at gennemgå huset og se efter tegn på fugt både indeni og udenpå huset. På husmuren kan fugt tage form som fugtskjolder og saltudblomstringer.
 
Fugt på træ konstruktioner vil kunne ses ved mørke pletter, råd eller svamp. Hvis du ikke har en kælder vil du hovedsageligt skulle undersøge sokkel og ydermuren. Hvis der længe har været fugt i sokkel/ ydermur,  kan det have spredt sig til gulvbrædder og paneler indeni huset. 
 
Har huset en kælder skal du have særligt fokus på sokkel og husets udvendige facade. Her vil fugten også kunne tage form som fugtskjolder, saltudblomstringer, skimmelsvamp og løs puds. Det er også en god ide at undersøge om der er tegn på fugt i de bjælker der adskiller hus og kælder plan. 
 
Ting man kan holde øje med for at se om fugt er et problem
Fugt i kælder, et omfangsdræn kan løse problemet

Omfangsdræn nybyggeri

Hvis du skal til at bygge nyt hus kan det være en fordel allerede nu at få etableret et omfangsdræns system, da det er billigere da man ikke skal til at fjerne så meget jord og allerede har adgang til fundamentet rundt om huset hvor drænrørene skal placeres. Så har man luft i sit budget er det generelt set en god ide at få anlagt et omfangsdræn, da det fremtidssikre dit hus både mod almen vejr men også i fremtiden. Da prognoser for fremtiden generelt set forudsiger mere nedbør generelt.

Omfangsdræn pris?

Prisen for et omfangsdræn varierer i forhold til hvor stort huset er, samt hvor langt ned der skal graves. Derfor er den bedste måde at få en pris på hvad et omfangsdræn koster ved at få en autoriseret kloakmester til at bese huset samt komme med et tilbud på hvad prisen for omfangsdrænet skal være. Nogen gange kan det også være at det kun er nødvendigt med et omfangsdræn på den ene side af huset, derfor er det altid bedst at komme i kontakt med en kloakmester der kan give dig den bedst mulige vejledning for din situation.

Fordele ved et omfangsdræn

Der er mange fordele ved at få installeret et omfangsdræn. Ved at få foretaget denne installation får man med tiden et bedre indeklima som gavner hele huset. Dette kan dog tage et par år, så hvis man ikke oplever en øjeblikkelig virkning skal man ikke være bange.


 Endnu en fordel ved at få installeret et omfangsdræn er at man kan spare noget på varme regningen, da man slipper for at varme huset yderligere op for at bekæmpe fugten. Til sidst at omfangsdrænet selvfølgelig den fordel at det øger din boligs værdi og kan gøre det nemmere at sælge i fremtiden, da det er bedre sikret mod fugt end andre potentielle huse.

Få 3 tilbud nu!

Syntes du stadigvæk at et omfangsdræn kunne være en mulig løsning på dine fugt problemer eller kunne du godt tænke dig at høre nærmere om hvad det koster? Så udfyld formularen nedenunder hvor du lige skriver lidt info om husets størrelse også vil vi bestræbe os på at skaffe dig 3 uforpligtende tilbud på et omfangsdræn fra en af vores samarbejdspartnere.