Formålet med en faskine er at lede regnvand væk fra overfladen og ned under jorden hvor vandet så stille og roligt kan sive ud i undergrunden. Det kan være smart at installere en faskine hvis man døjer med store vandpytter i haven, grundet meget ler fyldig jord som gør at vandet trænger langsomt igennem jorden.
En faskine er med til at aflaste kloak systemet, da vandet driver direkte ned i jorden i stedet for at blive ført væk via kloaknettet. Derfor ser man ofte at kommuner stiller krav til at faskiner installeres i nye bolig områder, da det er en miljøvenlig måde at rense grundvandet på da der tilføres ekstra regnvand.
Der findes to forskellige måder at opføre faskiner på, nemlig enten ved hjælp af en plastik kasse eller med sten.
Plastik kassen består af en masse små huller som er med til at skabe et hulrum i jorden, hvilket gør at vandet stille og roligt er med til at lede vandet ned gennem jorden og herefter til grundvandet.
Derudover kan man få lavet en naturlig faskine som består af sten og en dug lavet af geotekstil, princippet er det samme som med plastik kassen, hvor at stenene laver et stort hulrum i jorden hvilket lader vandet sive ud i undergrunden.
Uanset hvilken løsning man ønsker, så skal begge løsninger graves ned cirka 0,30 – 0,40 meter i jorden. Derudover skal der etableres et sandfang som fungerer som et filter inden vandet kommer ud i faskinen, her fanger det blade, skidt og andet møg. Det kan også være nødvendigt at installere drænrør som kan lede vandet hen til en faskine derfra hvor man har problemer med vandet, dette kunne eksempelvis være fra tagrenden af.
Formen på faskinen er afhængig af hvor stort et areal vand den skal lede væk, samt hvor den placeres henne. Desto større arealet er jo større er faskinen. Det kan også være nødvendigt at installere flere faskiner i aflange baner. Grunden til dette er at faskinens lodrette sider er dem der primært lader vandet sive igennem. Så jo større og flere lodrette flader man har, desto bedre.
Når det kommer til installation af en faskine, er dybden af nedgravningen en afgørende faktor for dens effektivitet. Generelt afhænger den nødvendige dybde af flere faktorer, herunder jordtypen, mængden af regnvand, der skal håndteres, og størrelsen på faskinen.
For mindre faskiner, der skal håndtere en moderat mængde regnvand, kan en dybde på omkring 80-100 cm være tilstrækkelig. Større faskiner, der skal klare større vandmængder, kan kræve en dybde på op til 150 cm eller mere. Det er vigtigt at tage højde for disse faktorer for at sikre, at faskinen fungerer optimalt og forhindrer oversvømmelser.
Hvis du ikke har den rette erfaring med installation eller skabelse af en faskine, kan det være en god idé at søge professionel hjælp til faskine installation.
Klima-sikring har over 25 års erfaring inden for området. De har et stærkt fokus på at installere faskiner ved hjælp af klimavenlige løsninger, der minimerer miljøpåvirkningen og fremmer bæredygtig vandhåndtering. Med deres ekspertise kan du være sikker på, at din faskine bliver installeret korrekt og effektivt.
Kontakt i dag og få personlig rådgivning på den bedste løsning, der passer til dig, indenfor 48 timer.
Så egentligt er det ikke mere omfattende at vedligeholde en faskine end en almindelig nedløbsbrønd.